Speeltips tijdens een fietstocht of het wandelen.
De buitenlucht in en een frisse neus halen. Het is goed voor ons en ook voor onze kinderen. Kinderen staan niet altijd te trappelen om mee te gaan. Zeker niet als je een rondje gaat wandelen of fietsen zonder het interessant of leuk te maken.
Met deze tips vinden kinderen het heerlijk om een rondje te wandelen of fietsen.
Speel tijdens het wandelen of fietsen een spelletje.
Tijdens het wandelen en fietsen is het net zo’n mooi moment om een spelletje te spelen als binnen aan tafel. Je kan lekker met elkaar kletsen en er zijn genoeg spelletjes die je kan doen door alleen maar te praten samen. Zo kan je al wandelend of fietsend:
Woorden maken en raden:
- De laatste letter is de eerste letter voor de volgende. Bijvoorbeeld; Ik zie een mus. Volgende ; Ik zie een slak, ik zie een kat enz. enz.
- Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is ……blauw……..
- Wat rijmt er op hond? Rijm met woorden die je tegenkomt. Spreek van te voren af hoeveel rijmwoorden je bedenkt per keer.
Maak je kind zich bewust van de omgeving.
Als je met je kind wandelt, fietst of onderweg bent, laat je kind dan via spelletjes, de omgeving in zich opnemen. Zo ontwikkelen ze herkenningspunten en oriëntatie vermogen. Het vergroot de woordenschat en nieuwsgierigheid. En een nieuwsgierig kind, leert! De speltips hieronder lenen zich hier goed voor.
- Kijkspel: Wie ziet er in 1 minuut zoveel mogelijk gele auto’s, paardenbloemen, vogels (mussen of een andere soort vogel)?
- Alfabetspel: a – asfalt , b- boom. Sommigen letters komen haast niet voor, zet deze dan even aan de kant en ga door met de volgende letter. Als je dan een zeldzame letter zoals de c, q, x wel tegenkomt, mag deze letter er tussendoor worden gezegd. Krijg je tijdens de wandel – of fietstocht het hele alfabet compleet?
- Wie ziet er als eerste; een insect, een harig dier, een kastanje, een madelief, een zebrapad, een rood verkeersbord, een sloot, etc. Je kan alles op de route bedenken. Je kan andere onderwerpen bedenken die aansluiten op je route of op het jaargetijde of op de omgeving.
- Of maak gebruik van de wandelbingokaart. Wie heeft er als eerste bingo of wie ziet er de meeste bijvoorbeeld eenden. Je kan bingo spelen of de aantallen die gespot zijn noteren bij het plaatje. Deze wandelbingo kan je hier vinden.

- Schatjutten: Neem een tas of doos mee om onderweg natuurschatten te vinden en mee te nemen. In het bos of park kan je denken aan bladeren van verschillende kleuren, kastanjes, hazelnootjes, dennenappels, paardenbloemen, madeliefjes, stenen om te beschilderen of omdat ze gewoon een mooie vorm of kleur hebben. Als je gaat strandjutten kan je denken aan schelpen , zee-alg, houtjes, scheermesjes, mosselen of juist wat er niet hoort en aangespoeld is zoals stukjes touw of een oude schoen.
- Maak van de gevonden schatten of van takken/bladeren kunst in het gras of in je eigen tuin/balkon. Maak letters en cijfers van de takken en allerlei vormen.
- Schattend leren rekenen kan je stimuleren door vragen te stellen als; “Hoe hoog zal deze boom ongeveer zijn?” “Hoeveel meter/kilometer hebben we gewandeld of gefietst? “ Het geeft niet als je kind een totaal verkeerde inschatting heeft. Door dit samen te doen en je je kind goede voorbeelden geeft, zal zijn/haar inschatting steeds beter worden. Ook kan je na afloop via het internet de juiste antwoorden opzoeken. Dan kan je kijken wie er het dichtste bij het antwoord zit.
- Algemene kennis activeren kan je ontwikkelen door vragen te stellen en te vertellen. Bijvoorbeeld; Waarom krijgen de bladeren in de herfst een andere kleur? En waarom vallen ze af? Laat je kind eerst zelf nadenken en op antwoorden komen en geef dan doormiddel van een gesprek, extra informatie erbij.
Een mooi voorbeeld vanuit de praktijk: Een ouder en kind lopen langs een gebied waar schapen grazen. De schapen zien er zo uit als op de foto.

De eerste opmerking die werd gezegd was; “Vieren de schapen ook feest?” Deze vraag was genoeg aanleiding tot hele gesprekken waarbij de fantasie werd gebruikt en tegelijkertijd de nieuwsgierigheid van de kinderen werd geprikkeld. Hoe komen we er achter waarom de schapen een gekleurde vacht hebben? In dit geval kwamen zij de schaapsherder tegen die enthousiast uitleg begon te geven. Maar je kan het natuurlijk ook bij thuiskomst opzoeken als je het zelf ook niet precies weet.
Laat je kind een route kiezen of doe dit samen.
Geef je kind/kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel. Het is leuk om ook eens te bepalen hoe er gewandeld of gefietst wordt. Dat zet aan tot nadenken en motiveert om op pad te gaan.
- Neem eens een weg/pad uitgekozen door je kind. Je kan dit de hele route doen, je begint al vanuit huis. Gaan we nu links of rechts? (lees hier hoe je het verschil tussen links en rechts kan aanleren) Nemen we de afslag over de brug of gaan we rechtdoor. Kijk waar jullie uitkomen en hoe de weg terug weer gevonden kan worden. Weet je kind dit zelf of heeft het hulp nodig? Je kan ook eerst naar een bos of duingebied rijden en vanaf daar je kind de weg laten kiezen. Net zoals het uitkomt. En als je ergens op tijd moet zijn, kan je dit op de terugweg doen.
- Maak van te voren een plattegrond of print deze uit met de juiste weg die je wilt wandelen of fietsen. Je kan een plattegrond teken of met een kaart van internet afhalen. Zorg voor kenmerken onderweg. Dit kan je tekenen of met foto’s doen. Bekijk samen de plattegrond en laat je kind nu deze vasthouden en lezen. Zo leert het kaart lezen en geef je je kind een functie tijdens de wandeling of fietstocht. De wandeling kan al met relatief jonge kinderen voor de fietstocht heeft het kind ook andere vaardigheden nodig en zijn dan al wat ouder.
- Maak een schatkaart. (Voor tips lees het artikel; Hoe maak ik een schatkaart?) Hoeveel straten naar links en hoeveel naar rechts? Tot waar rechtdoor en waar kom je dan uit?
Varieer met bewegingen.
- Wissel het wandelen af met andere manieren van vooruit komen. Huppel eens tot de volgende afslag. Of hinkel eens zover totdat het liedje is afgelopen. Dan combineer je een bewegingsactiviteit met zingen. Misschien ben jezelf wel sportief en zijn jou kind/kinderen echte sporters, denk dan ook eens aan knie- heffen tussendoor, sprintjes trekken, opdrukken bij een bankje. In veel buurten bestaan er ook trimbanen. Daar zijn al de oefeningen en materialen bedacht en klaar om uitgevoerd te worden. Ook is de route dan vaak al duidelijk bepaald zodat je wat oudere kinderen rustig een stukje vooruit kan laten rennen. Je kan dit geheel naar eigen situatie invullen. Hoe is het wandelgezelschap; meerdere kinderen (dan rennen en spelen zij vaak samen al), wil jezelf ook sporten of wandel jij liever. Misschien gezellig met anderen. Net afhankelijk wat je eigen situatie is, kan je dit allemaal invullen.
- Wandel je in wijken, maak het dan uitdagender door de opdracht te geven: Wie houdt het langste het vol om niet op de lijntjes van de tegels te lopen of je mag geen mos/gras aanraken met je schoenen tijdens het lopen. Bij een zebrapad mag je alleen op de witte strepen staan. Wie raakt er als eerste 5 groene dingen aan of variaties hiervan. Laat je kind actief meedoen en zelf ook opdrachten ter variatie bedenken.
- Zorg voor speeltuintjes op je route. Je kan hier even een speelpauze inlassen of een picknick moment creëren.
Ontwikkel de fantasie verder van kinderen.
Voor jonge kinderen gaat dit vaak vanzelf. Bij hun is de grens tussen realiteit en fantasie nog niet volledig bij bewustzijn. Vanaf zeven jaar is deze grens steeds duidelijker. De meest fantastische verhalen kunnen tijdens een fietstocht of tijdens het wandelen worden bedacht.
- Kijk naar de wolken. Welke figuren kan je daarin zien en wat zou daar nu gebeuren. Zie je een draak bijvoorbeeld. Waar vliegt de draak naar toe? Je kan aan 1 figuur al genoeg hebben om je kind of kinderen hun fantasie aan te spreken. Soms is er meer stimulans nodig en zal je je eigen fantasie kunnen gebruiken om mee te spelen.
- Fantaseer wie er achter een bepaalde deur woont of achter een bepaald huisnummer. Wie zijn die mensen, wat doen ze, hebben ze een huisdier? Zo kan je heel wat vragen stellen om tot een prachtig fantasie verhaal te komen.
- Met jonge kinderen kan dit ook met paddenstoelen. Welke kabouter woont daar? Hoe ziet de kabouter eruit? Waar zal die kabouter nu zijn? Wat is hij aan het doen? Etc. etc.
Maak een fietstocht of wandeling spannend.

Door een spanningselement toe te voegen waarbij je van te voren dus weet niet wat er kan of gaat gebeuren, stimuleer je het fietsen of wandelen. De tips hieronder vragen ook meteen om een actieve houding van de kinderen. Zo worden ze er meer bij betrokken.
- Dierengeluidenspel. Ben je met meerdere personen, verdeel je dan in twee groepen. De eerste loopt een stukje vooruit en bepaalt de route. Bij elke nieuwe richting, staan ze verstopt en maken een geluid van een dier. Kan je raden welk dierengeluid ze nabootsen? En welke richting je op moet om de juiste weg te volgen? Je volgt de geluiden. Halverwege kan je omwisselen.
- Walkie talkie tocht. Dit is een echt succesnummer. Heb je walkie talkies, maak dan twee groepen. De eerste groep neemt een paar minuten voorsprong. De tweede groep probeert de eerste groep te volgen via de aanwijzingen die zij geven door de walkie talkie. Ook hier kan je uiteraard heel veel variaties mee bedenken en halverwege na een pauze wisselen van taak. De eerste groep wordt nu de tweede groep. En de eerste groep bepaalt de route.
- Voor kinderen in de ontwikkeling van beginnende geletterdheid kan je een letterzoekkaart uitprinten en tijdens de fietstocht of wandeltocht bingo spelen. Onze letterzoekkaarten kan je hier terug vinden. Voor eind groep 2 of beginnende lezers groep 3 is dit een mooie manier om de letters te oefenen. Gebruik eerst de letters van de eigen naam of de m van mamma. In ieder geval de herkenbare letters. En om de letters goed aan te leren, gebruik dan de klank van de letter. Zo is de Pee van pappa een pu. Zoals je de letter uitspreekt. Zo hoort je kind duidelijk de letter in de woorden. Het levert een educatieve en gezellige wandeling op.
Heb jij nog ideeën of leuke anekdotes of foto’s van jullie fietstocht of wandeling? Neem dan contact op met ons via het contactformulier. Dan kijken wij of we het op de website erbij kunnen plaatsen.
0 reacties