Het Sinterklaasfeest is een fantastische periode om de ontwikkeling van je kind een boost te geven. Sinterklaas is een traditioneel volksfeest voor kinderen. Het is gebaseerd op meerdere eeuwen oude verhalen, waarvan we in de liedjes en gewoonten (zoals schoen zetten) nog steeds elementen terugvinden. In de meeste verhalen is Sint Nicolaas de beschermer van kinderen. Daarom wordt het ook een kinderfeest genoemd. Kinderen maken in deze periode hun eigen beleving en verhaal door. Het ene kind heeft meer fantasie dan de ander, maar elk kind heeft in deze periode een kans om de reken, taal, motorisch en sociale ontwikkeling een sprong te geven. Hoe je je kind(eren) hierin kan motiveren en begeleiden staat in dit artikel. Je vind hier een aantal ideeën om samen met je kind(eren) te doen.
1. Gezelschapsspelletjes
Buiten wordt het vroeger donker en het weer is guur en koud. Dus maken we het binnen gezellig. Gezelschapsspelletjes aan de keukentafel zijn dan ook zeer geschikt om te doen. Denk aan kaartspelletjes zoals pesten of ezelen, uno, regenwormen, tik tak boem en nog veel meer bordspelletjes. Heb je geen spelletje in huis, kijk dan eens in de kringloopwinkel of print een memory (ook Sinterklaas memory) van ons uit. Je kan ze vinden bij de gratis downloads.
2. Rijm er maar op los
De taalontwikkeling krijgt een boost door te gaan rijmen. Gedichten maken is best een moeilijke klus, begin met onzinrijmen dus. De 1 zegt een woord, de ander of anderen roepen dan een rijmwoord. Alles is goed zolang het maar rijmt. Bijvoorbeeld: tafel is het rijmwoord. De anderen roepen dan: wafel, stafel, gavel. Onzinwoorden dus maar rijmen wel.
3. Nieuwe taal
Om een stap verder te gaan met de onzinwoorden die bedacht zijn bij activiteit 2, geef er een betekenis aan. Wat betekent gavel? Spreek met elkaar betekenissen af en maak dan zinnen met dat woord in de nieuwe betekenis. Bijvoorbeeld; Jullie spreken af; gavel betekent gooien. Iedereen bedenkt nu een zin. Ik gavel het pakje door de schoorsteen. Zo kan je een hele eigen taal maken, waarvan alleen jullie de betekenis weten.
4. Kruidnoten bakken
Een Sinterklaasfeest kan niet zonder pepernoten en kruidnoten. Het is ontzettend leuk om ze zelf te bakken. Dit is ook heel handig als je kinderen hebt met allergieën. Zo krijgen ze ervaring met hoeveelheden wegen, temperatuur instellen, deeg kneden en tot knikkerballetjes maken. Wil je voor kinderen vanaf 10 jaar iets meer uitdaging? Bij de gratis downloads staat een kruidnoten recept waarmee ze eerst de hoeveelheden van de ingrediënten moeten uitrekenen. Doen ze dit goed, krijg je lekkere kruidnoten en anders…….? Tja. Maar gelukkig zit er ook een antwoordenblad bij, dus lekkere kruidnoten zijn gegarandeerd.
5. Proeftest
Voor deze test heb je verschillende soorten eten nodig. Geef aan iedereen die mee doet 1 pepernoot, 1 kruidnoot en 1 mandarijn stukje. Geef eerst een pepernoot en laat iedereen zeggen hoe dit voelt in je mond. Hard, knapperig, zoet etc. Neem dan een slokje water en doe nu hetzelfde met de kruidnoot. Laat eerst weer benoemen wat je proeft en voelt in je mond. Stel dan samen vast wat de verschillen zijn en overeenkomsten. Neem als laatste het schijfje mandarijn in je mond. Bijt deze nog niet door maar laat het heel. Wat proef en voel je nu? Na zeker 20 seconden, bijt je de mandarijn door. Hoe voelt dit? Dit maakt je kind bewust van smaken en de smaakpapillen worden gestimuleerd om te proeven.
6. Blinddoektest
Zet ongeveer 4 schaaltjes met eten neer. Om het moeilijker te maken, kan je steeds meer schaaltjes gebruiken. 1 kind krijgt een blinddoek voor en zit aan een tafel. Controleer even of diegene ook niets ziet. Iemand anders zet de schaaltjes neer. Laat nu met een theelepel het eten proeven uit de eerste schaal. Kan je benoemen wat je eet? Kan je vertellen of je het lekker vind of niet en wat je proeft. Gebruik termen zoals; gezond, ongezond, hoort bij Sinterklaastijd, zoet, zout, bitter en zuur. Om het lastiger te maken kan je in 2 schaaltjes hetzelfde product doen alleen in andere vorm. Bijvoorbeeld; 1 schaaltje met een stukje chocoladeletter en in de andere gesmolten chocolade.
7. Zingen en dansen
Liedjes en bewegen is altijd een goede ontwikkeling. Er zijn op het internet volop Sinterklaasliedjes te vinden. Soms alleen de liedjes zodat je zelf een dansje kan bedenken, maar er zijn ook pietendansjes te vinden om mee te doen. Een gezellige workout vol positieve energie.
8. Voorlezen met rijmen
Er zijn allerlei leuke voorleesboeken over het Sinterklaasfeest te vinden. De meeste van deze boeken rijmen. Lees je kind lekker voor en laat je kind ondertussen actief luisteren door de rijmwoorden in te vullen. Bijv: Zachtjes loopt Piet op het dak. In zijn rechterhand draagt hij de …..(zak). Dit laat je je kind zeggen.
9. Verkleden
In deze periode hebben kinderen een nog grotere behoefte om te spelen. Kijk of je een pietenpak en een mijter of mantel kan regelen. Bedenk samen wat voor een staf kan doorgaan en een schriftje met pen als het boek van Sinterklaas. Laat je kind samen met anderen rollenspel spelen. Als ouder erg leuk om op een afstandje te kijken wat ze spelen. Hoe worden problemen opgelost en is er samenspel. Je hoeft zelf alleen maar hiervan te genieten. En als je wilt, speel zelf ook eens een keertje mee!
10. Schoenen spel
Voor dit spel heb je een dobbelsteen nodig, 6 schoenen met nummers 1-6, 6 enveloppen met daarin opdrachten.
Gooi nu de dobbelsteen. Zoek de schoen met het bijbehorende cijfer. Dus als er 4 is gegooid, zoek je schoen nummer 4. Pak de opdracht en voer deze uit. Als de opdracht goed is gedaan, mag de volgende gooien. Als je het spel langer wilt maken, speel dan met twee of drie dobbelstenen. Zorg dan ook wel voor 12 of 18 schoenen/laarzen. De opdrachten kunnen verschillen. Hieronder staat een voorbeeld die je kan gebruiken met rekenen en taal opdrachten. Pas dit aan, aan het niveau van je kind. Maar dit spel is ook heel goed te gebruiken om de sociaal-emotionele kant te ontwikkelen. Denk dan aan opdrachten zoals: Teken een paard. Hoe snel raadt iemand wat je tekent? of Geef iedereen in de familie een compliment waar hij/zij goed in is en maak daar rijmende zinnen op. Uiteraard kan je ook alle soort opdrachten samenvoegen voor als je met meerdere dobbelstenen speelt.
11. Inpakken maar
Bewaar lege doosjes, wc-rollen etc. Doe deze in een bak. Zorg voor (inpak)papier of een oude rol behang, een schaar, plakband, lint voor strikken en eventueel etiketten om een naam op te schrijven. En nu kan je kind leren cadeautjes inpakken. Goed voor de fijne motoriek, en zo hebben ze ook nog iets om trots op te zijn.
12. Ik vraag voor Sinterklaas……
Dit spel gaat zoals het spel van “Ik ga op reis en neem mee….
1 Persoon begint met de zin “Ik vraag voor Sinterklaas een knuffel.” De volgende persoon herhaalt de gehele zin en voegt zelf ook een woord toe. “Ik vraag voor Sinterklaas een knuffel en een bal”. Zo ga je steeds verder en wordt de lijst steeds langer. Wie een woord vergeet, is af. Dit spel kan je vanaf 2 personen spelen.
13. Pieten verstoppertje
Hier heb je minimaal 6 attributen nodig die met Sinterklaas te maken hebben. Zoals: pieten poppetjes, speelgoedpaard, klompjes, baret of een veer. Laat de spullen van te voren zien. Dan telt je kind tot 20. Jij verstopt de spullen in huis. En zoeken maar. Verzamel de gevonden spullen op de telplaats.
Een variatie hiervan: verstop de spullen terwijl jouw kind op school is of ergens anders. Bij thuiskomst laat je ze zoeken en voor elk gevonden attribuut, krijgen ze een pepernoot.
Weet jij nog meer leuke spelletjes om met sinterklaas te doen? Laat het ons weten via het contactformulier!
0 reacties