We moeten er allemaal een keer aan geloven. Je kind leren veters strikken. Vanaf 5 jaar kan je hiermee beginnen. Het is een fijne motoriek oefening die veel geduld kost.
Doe stukje voor stukje voor, daarna samen een stukje en als elk stukje zelfstandig gedaan is, doe je het in 1 geheel voor. Dan in 1 geheel samen en daarna je kind veel laten oefenen. Ook hierbij zal je kind regelmatig weer even hulp nodig hebben.
Het kost veel geduld maar ook veters strikken is net als leren fietsen, als ze het eenmaal doorhebben, vergeten ze het niet meer en kunnen ze de strik zelfstandig overal toepassen.
Voor dat je met veters aan de gang gaat
Om de fijne motoriek te stimuleren zodat je kind zijn/haar vingers meer onder controle krijgt, zijn vinger oefeningen die je tussendoor overal kan doen, aan te raden. Leer je kind alle vingers 1 voor 1 de duim aanraken. Heen en terug van beide handen. Hiermee maak je de vingers los maar ook de oog/hand coördinatie wordt gestimuleerd. Een handige eigenschap als je wilt leren strikken.
![veters strikken tool](https://annerieschrijft.com/wp-content/uploads/2023/12/plastic-schoenfoto-1-1024x590.jpg)
Er zijn tegenwoordig heel veel alternatieven op de markt waarmee je het leren veters strikken uit kan stellen, zoals klittenband. Dit is fijn en handig omdat je dan de mogelijkheid hebt om je kind goed te laten groeien met de fijne motoriek. Als de vingers sterker en soepeler zijn en de oog/hand coördinatie meer ontwikkeld is, gaat het makkelijker om de techniek van een strik maken toe te passen.
![veters strikken bord](https://annerieschrijft.com/wp-content/uploads/2023/12/veterschoenhout-1024x823.jpg)
Het is echter wel zo dat kinderen van 5 en zeker 6 jaar dit graag willen leren. Ze willen dit oefenen en zijn dan ook zo trots als een pauw als dit lukt. Op school krijgen ze vaak ook een veterdiploma. Dit levert zoveel blijheid en en zelfvoldoening op dat het echt de moeite waard is om je kind te leren veters strikken.
Waar haal je oefenveters vandaan?
Je kan van karton een schoenvorm maken en daarop veters rijgen. Dit is kosteloos en je kind kan dan overal oefenen. Op de bank, in bed, in de auto etc. Sommigen gebruiken ook een schoenendoos waar ze gaten in maken en veters rijgen. Misschien heb je zelf een schoen met veters die je daarvoor kan gebruiken.
En er zijn op de markt ook kant en klare “ik leer veters strikken” pakketten te koop. Of misschien ben je wel lid van de speel-o-theek. Soms kom je daar ook echte grote plastic schoenvormen tegen met veter. Er zijn genoeg mogelijkheden om te leren strikken wat alleen tijd en geduld kost. En blijde trotse kinderen oplevert.
Twee manieren om te leren strikken
De eerste manier is de klassieke manier van een lus maken en een veter eromheen maken.
Een veel gebruikt verhaaltje hierbij gaat als volgd:
Eerst de knoop:
Maak een kruis, net een tent
Daar doorheen het losse end
En trek aan!
En dan de strik:
Maak een rondje, net een hoofdje.
Geef dat hoofd een warme das
Stop de das in de jas
Duw er nog een hoofdje bij.
En trek aan!
Manier 1: De klassieke methode
![veters strikken stappen](https://annerieschrijft.com/wp-content/uploads/2023/12/Afbeelding-veterstrikken-1-1024x745.jpeg)
![](https://annerieschrijft.com/wp-content/uploads/2023/12/Afbeelding-2veterstrikken10-edited.jpeg)
Zorg bij stap 4 dat de veter goed stevig wordt aangetrokken. Dit geldt voor beide manieren. Dat maakt het vervolg duidelijker en gemakkelijker.
Manier 2: De “oortjes” methode
De andere manier staat bekend als de “oortjes” techniek. Voor beide technieken heb je veters nodig of een stevig stuk touw. Wol kan je gebruiken maar is wel meteen moeilijker omdat dit slap is. Het gaat beter met steviger touw of echte veters. En ook dan worden de strikken in het begin slap.
![veters strikken stappen](https://annerieschrijft.com/wp-content/uploads/2023/12/oortjestrik-1024x745.jpeg)
Als de strik eenmaal geoefend is en je kind kan dit zelfstandig, laat het strikken dan maar beginnen. De eigen schoenen maar ook strikken maken om cadeautjes mooi in te pakken. Of een strik bij je kleding (broeken, jassen). Hoe fijn is het voor je kind als hij/zij dit allemaal zelf kan.
Om de fijne motoriek verder te oefenen kan je ook de vlechttechniek aanleren. Zie artikel ”Hoe maak ik allerlei soorten vlechten” om meer ideeën op te doen. En als deze techniek ook beheerst wordt, kan je een koppeling maken. Maak eens een mooie strik met een vlechtstrook.
Is het gelukt en heb jij een leuke foto van het resultaat of een idee voor een leuke veterdiploma? laat het ons weten via het contactformulier. Wie weet plaatsen wij dan deze erbij op de site.
0 reacties