Al vanaf een hele jonge leeftijd worden verschillen in kinderen duidelijk. Het ene kind kan snel lopen en kruipen, terwijl het andere kind er een paar maanden langer over doet. Zo heb je ook kinderen die rustig kunnen zitten en luisteren naar een juf of meester en kinderen die dan gaan kriebelen in de benen en het liefst willen rondrennen het zo genoemde wiebelkind.
Kinderen die niet zo goed stil kunnen zitten, hebben het vaak lastig op school omdat ze zo lang stil moeten zitten. Gelukkig zijn er manieren om deze wiebelkinderen een beetje te helpen. In dit artikel lees je een aantal manieren om dit te doen.
1. Vraag hoe je wiebelkind lekker kan zitten
Hoewel de meeste kinderen gewoon prima op een stoel kunnen zitten, is dit voor een wiebelkind niet altijd het lekkerst. Misschien kunnen hun voeten niet bij de grond, en gaan ze daardoor met hun voeten heen en weer swingen. Misschien vinden ze een kussentje lekker om op te zitten, of hebben ze juist een yogabal nodig om lekker te kunnen zitten.
Probeer niet altijd de standaard van een gewone stoel te forceren. Geef je kind opties en vraag naar hoe je ze kan helpen om comfortabel te zijn.
2. Voeg beweeg momenten toe tussen het leren
Lange periodes niet of amper bewegen is voor deze kinderen gewoon geen optie. Spreek met ze af hoe je beweging kan verwerken in het leren. Dit kan zowel door het leren aan te passen aan de bewegingen, maar ook door leren te pauzeren voor een paar minuten en je wiebelkind rond laten rennen.
Neem bijvoorbeeld het oefenen van de tafels. Spreek af dat je kind na elke correcte tafel iets doet. Dit kan een dansje zijn, maar ook een klein balspelletje. Wanneer je de tafel van 8 goed heb gedaan, mag je 8 keer proberen de bal in het doel te schieten bijvoorbeeld. Daarna gaan we door naar de tafel van 9.
3. Ga buiten leren met je wiebelkind
Vaak willen wiebelkinderen naar buiten om te spelen. Waarom kunnen ze dit niet ook met leren? Het is voor elk kind, niet alleen wiebelkinderen, heel belangrijk om leren leuk te maken. Ga lekker met ze buiten zitten, of oefen het alfabet terwijl je een bal overgooit. Teken een hinkelbaan en oefen daarmee de letters of pak een springtouw en oefen daarmee de tafels.
Je kan van alles buiten doen om dingen te oefenen zonder ooit stil te moeten zitten. Hoe leuker het leren is, des te beter het zal gaan.
4. Geef je kind opties
Kinderen moeten vaak nog leren hoe ze een eigen verantwoordelijkheid moeten hebben, terwijl ze dit vaak wel willen. Vraag je kind eens wat ze graag zouden willen leren. Wat voor onderwerpen vinden ze interessant en zouden ze meer over willen weten? Daar kan je mooi op inspelen door die onderwerpen te combineren met wat ze op dat moment moeilijk vinden.
Neem als voorbeeld dinosaurussen. Als je kind daar meer over wil weten kan je dat onderwerp combineren met heel veel kennis die ze nodig hebben voor school. Denk aan werkbladen over de tafels of letters, met dino’s op de randen. Of plan een dagje ‘op dino tocht’ en maak een kaart met de tafelsommen om te vertellen waar je heen moet (bijvoorbeeld: neem 5 x 4 stappen rechtdoor en 6 x 3 stappen naar rechts). Het belangrijkste is dat je je kind het gevoel geeft dat ze een keuze hebben, in wat ze willen leren.
5. Geef je wiebelkind een duidelijk schema
Vaak helpt het kinderen om te weten waar ze aan toe zijn. Als het niet altijd lukt om buiten te leren of het interessant te maken, dan kan het helpen om aan het begin van de dag met je kind te bespreken wat ze allemaal gaan doen vandaag. Laat ze weten dat ze even moeten zitten om te leren, en dat ze daarna lekker buiten mogen spelen of iets anders mogen doen.
Het beste is om een visueel schema te maken met tekeningen en een manier om te laten zien waar op de dag je nu bent. Dit geeft je wiebelkind een houvast en iets om naar uit te kijken.
6. Geef beloningen voor goede concentratie
We denken er vaak aan om kinderen te belonen voor correcte antwoorden op vragen (zelfs het groene krulletje bij een goed antwoord is een vorm van belonen) met bijvoorbeeld stickers of iets lekkers. Maar vooral voor wiebelkinderen is het niet alleen maar goed dat ze een antwoord goed hebben, maar het is ook heel goed dat ze de concentratie vast hebben gehouden en een taak hebben afgerond. Dit kan je natuurlijk ook belonen.
Maak duidelijke afspraken over wanneer ze het goed hebben gedaan. Voor de een is dat een half uur lang geoefend te hebben met de tafels, en voor de ander is dat na 5 minuten al een hele prestatie. Beloon je kind met een extra sticker, of laat ze gewoon weten dat je trots op ze bent dat ze zo goed hebben opgelet.
7. Leer ze concentratie technieken aan
Concentreren is voor veel volwassenen ook al een uitdaging, laat staan voor een kind. Kinderen moeten nog discipline leren en toch vragen we al veel discipline van iemand die niet stil kan zitten. Deze kinderen kunnen daar een beetje extra hulp wel bij gebruiken.
Door je kinderen te leren concentreren met bijvoorbeeld ademoefeningen wanneer ze erg afgeleid beginnen te raken, help je ze een beetje op weg. Een ander voorbeeld is om je kind te vragen waar ze over aan het denken zijn als ze afgeleid raken. Luister naar ze, en vertel ze dan dat je het daar even over zal hebben samen wanneer jullie klaar zijn met deze bladzijde of groep sommen. Laat het even los en laten we weer onze aandacht even terugbrengen naar waar we mee bezig waren.
8. Stimuleer een positieve omgeving
Het is erg makkelijk om gefrustreerd te raken met je kind wanneer ze niet stil willen zitten en niet kunnen concentreren. Het duurt tenslotte alleen maar langer zo. Wanneer je echter je frustratie laat merken, zal je kind langzamerhand een negatieve associatie krijgen met leren. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en zal het in de toekomst alleen maar moeilijker maken voor je kind om te leren. Dit vergt voor veel mensen veel geduld en wilskracht, maar het is belangrijker dat je kind een gezonde relatie heeft met leren dan dat ze stil kunnen zitten. Houd je doelen goed voor ogen en behandel je kind met respect en geduld. Het is voor hen ten slotte ook heel moeilijk.
Heb jij nog meer ideeën of tips over hoe je een wiebelkind kan helpen leren? Vertel ons er dan over via het contactformulier zodat wij jouw tips kunnen delen met andere ouders.
0 reacties